W okresie świąt utrzymanie prawidłowej diety graniczy prawie z cudem, ale odpowiednio dobierając potrawy możemy ograniczyć nadmiar przyjmowanych kalorii.
Mamy nadzieję, że poniższy przegląd dań wigilijnych pozwoli Wam ograniczyć "straty" :)
Barszcz z uszkami:
Szklanka barszczu ma zaledwie 36 kcal, a jedno uszko z kapustą i grzybami 19 kcal. Zatem możemy smiało sobie pozwolić na syty talerz barszczu z uszkami nie przekraczając 100-150kcal bez obaw o nasza forme. Barszczyk jest bardzo zdrowy ? obfituje w potas, żelazo i kwas foliowy. Dostarcza także betaniny, która ma działanie przeciwnowotworowe. Dla osoby młodej, aktwynej fizycznie taki barszcz będzie stanowił ok.5% jego zapotrzebowania kalorycznego.
Kapusta z grzybami:
100 g tego przysmaku to ok. 80 kcal. Kiszona kapusta jest niezwykle zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność oraz ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jest również źródłem bakterii kwasu mlekowego, które hamują rozwój zarazków i oczyszczają organizm z toksyn.
Pierogi ruskie:
To jedno z dań na które musimy uważać. Średnia porcja dla jednej osoby to blisko 500 kalorii. Dorosłe osoby zwykle potrzebują większej porcji, by się najeść. Ponadto pierogi przez wysoki indeks glikemiczny, powodują wzmagający się apetyt. Dodatkowo pierogi polewa się często roztopionym masłem lub skwarkami z tłuszczem lub sosami na przykład sosem wykonanym z serów pleśniowych co daje nam dodatkowe kalorie. Zatem pierogi ruskie to jedno z bardziej kalorycznych dań a zarazem najsmaczniejszych, któremu ciężko się oprzeć i poprzestać na jednej małej porcji.
Pierogi i krokiety z kapustą i grzybami:
1 pierożek to ok. 70 kcal, a 1 krokiet z panierką ok. 300 kcal. Dania te dają uczucie sytości, a kapusta w nich zawarta ma cenne wartości odżywcze. Spokojnie bez wyrzutów sumienia możemy wsunąć talerz pierogów (ok.10szt) i cieszyć się sytością, którą nam zapewnią bez obaw o jakiekolwiek konsekwencje. Krokiety zaś dostarczają nam o wiele więcej kalorii poprzez panierkę oraz smażeniu na głębokim oleju.
Karp smażony:
Jest bardzo kaloryczny ? 150 g smażonej ryby to ok. 280 kcal, a gotowanej 200 kcal. Karp ma mniejsze wartości odżywcze niż ryby morskie. Najlepiej jeść go bez skórki ze względu na zawarte w niej toksyny.
Kutia:
100 g dostarcza ok. 250 kcal oraz dużą porcję witamin i składników mineralnych. Potrawa ta obfituje m.in. w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. Cenne wartości odżywcze w kutii pochodzą z pszenicy, maku, miodu, rodzynek, orzechów, migdałów i fig. Jest to jedno ze słodszych potraw które wprawiają w zachwyt nasze podniebienia i znajduje się na naszym wigilijnym stole
Kompot z suszonych owoców:
Jest dosyć kaloryczny, bowiem jedna szklanka zawiera ok. 200 kcal. Jest jednak o niebo zdrowszy od kupowanych gotowych napojów, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Warto zjadać suszone owoce z kompotu, ponieważ zawierają one dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego.
Zupa grzybowa:
W jednym talerzu (250 g) czystej, niezabielanej zupy grzybowej będzie niewiele, bo ok. 30 kcal. Porcja grzybowej z makaronem i śmietanką ma już nawet 300 kcal. Pamiętaj, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego dodaj do zupy koperek i czarny pieprz, które poprawią trawienie. Uważajmy także na ilość makaronu i śmietany gdyż są to dodatkowe kalorie.
Śledzie w śmietanie i śledzie w oleju:
Te pierwsze są mniej kaloryczne. 100g śledzi w śmietanie dostarcza 97kcal, a w oleju ok. 300. Śledzie są źródłem pokarmowym witaminy D oraz zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają odporność organizmu i koncentrację.