Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu (więcej informacji). Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
zamknij
Producenci
Kategorie
Arbuzy - letnie orzeźwienie

Arbuzy - letnie orzeźwienie

Arbuz to smaczny owoc pochodzący z południowej Afryki gdzie rośnie dziko. Obecnie jest uprawiany w wielu innych ciepłych regionach świata.

Ten słodki owoc doskonale gasi pragnienie, ponieważ w ponad 90% składa się z wody, a przy tym jest stosunkowo niskokaloryczny, co pozwala stosować go jako sycącą i nawadniającą przekąskę. Musimy tylko uważać, żeby nie przesadzić, bo ze względu na swój wyjątkowy smak łatwo zapomnieć, że zjadamy już 10ty kawałek, a wtedy ilość przyjmowanych kalorii mocno wzrasta.

Z arbuzem nie powinny w szczególności przesadzać osoby chore na cukrzycę. Mimo jego niskokaloryczności, węglowodany w arbuzie to prawie same cukry proste, co przekłada się na szybkie zwiększenie poziomu cukru we krwi (indeks glikemiczny arbuza to 75).

Spójrzmy na tabelę wartości odżywczych:

Wartość odżywcza:

zawartość w 100 g
wartość energetyczna 30 kcal
tłuszcz 0,2 g
węglowodany 8 g
w tym cukry 6 g
błonnik 0,4 g
białko 0,6 g
sód 1 mg
potas 112 mg
witamina A 38 mcg
wapń 7 mg
witamina C 8,1 mg
żelazo 0,2 mg
magnez 10 mg

Jak widać arbuz oprócz wody i węglowodanów zawiera także składniki mineralne i witaminy. Nie są to porażające ilości, ale mimo wszystko mogą wpłynąć na poprawę działania naszego organizmu.

Witaminy A i C zawarte w arbuzie między innymi pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają zachować zdrową skórę i kości oraz zmniejszają uczucie zmęczenia.

Magnez i potas pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni, co pozwala uniknąć bolesnych skurczów po wysiłku fizycznym.

Ponadto jeden z pigmentów zawartych w arbuzie - likopen - ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Między innymi obniża ciśnienie żylne i tętnicze zmniejszając ryzyko chorób naczyniowo-sercowych oraz blokuje powstawanie wolnych rodników w naczyniach krwionośnych co redykuje ryzyko zachorowania na raka.

Dodatkowo w arbuzie znajduje się cytrulina, którą zaliczamy do aminokwasów endogennych (nie wytwarzane przez organizm człowieka, dlatego istnieje konieczność dostarczania ich wraz z pożywieniem). Jest ona szczególnie pomocna dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wzmaga ona produkcję tlenku azotu umożliwiając lepsze ukrwienie komórek mięśniowych, co wiąże się z ich skuteczniejszym natlenieniem i odżywieniem.

Szczególnie wartościowe substancje odżywcze znajdują się w pestkach arbuza. Składaj się one w 30% z białka oraz w 50% z tłuszczu, które są zdrowymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Ponadto pestki zawierają aminokwas l-arginina (podobne działanie jak cytrulina) oraz wiele przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wiec jeśli do tej pory pozbywałeś się pestek arbuza to najwyższy czas przestać to robić.



Great One Sp. z o.o., ul. Sportowa 6/59, 35-111 Rzeszów, Polska, NIP: PL 5170394271
MBANK nr r-ku: 02 1140 2004 0000 3502 7799 7814
kontakt: sklep@greatone.pl, tel. 888486887
Facebook Great One
Instagram Great One