Arbuz to smaczny owoc pochodzący z południowej Afryki gdzie rośnie dziko. Obecnie jest uprawiany w wielu innych ciepłych regionach świata.
Ten słodki owoc doskonale gasi pragnienie, ponieważ w ponad 90% składa się z wody, a przy tym jest stosunkowo niskokaloryczny, co pozwala stosować go jako sycącą i nawadniającą przekąskę. Musimy tylko uważać, żeby nie przesadzić, bo ze względu na swój wyjątkowy smak łatwo zapomnieć, że zjadamy już 10ty kawałek, a wtedy ilość przyjmowanych kalorii mocno wzrasta.
Z arbuzem nie powinny w szczególności przesadzać osoby chore na cukrzycę. Mimo jego niskokaloryczności, węglowodany w arbuzie to prawie same cukry proste, co przekłada się na szybkie zwiększenie poziomu cukru we krwi (indeks glikemiczny arbuza to 75).
Spójrzmy na tabelę wartości odżywczych:
Wartość odżywcza:
zawartość w |
100 g |
wartość energetyczna |
30 kcal |
tłuszcz |
0,2 g |
węglowodany |
8 g |
w tym cukry |
6 g |
błonnik |
0,4 g |
białko |
0,6 g |
|
|
sód |
1 mg |
potas |
112 mg |
witamina A |
38 mcg |
wapń |
7 mg |
witamina C |
8,1 mg |
żelazo |
0,2 mg |
magnez |
10 mg |
Jak widać arbuz oprócz wody i węglowodanów zawiera także składniki mineralne i witaminy. Nie są to porażające ilości, ale mimo wszystko mogą wpłynąć na poprawę działania naszego organizmu.
Witaminy A i C zawarte w arbuzie między innymi pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają zachować zdrową skórę i kości oraz zmniejszają uczucie zmęczenia.
Magnez i potas pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni, co pozwala uniknąć bolesnych skurczów po wysiłku fizycznym.
Ponadto jeden z pigmentów zawartych w arbuzie - likopen - ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Między innymi obniża ciśnienie żylne i tętnicze zmniejszając ryzyko chorób naczyniowo-sercowych oraz blokuje powstawanie wolnych rodników w naczyniach krwionośnych co redykuje ryzyko zachorowania na raka.
Dodatkowo w arbuzie znajduje się cytrulina, którą zaliczamy do aminokwasów endogennych (nie wytwarzane przez organizm człowieka, dlatego istnieje konieczność dostarczania ich wraz z pożywieniem). Jest ona szczególnie pomocna dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wzmaga ona produkcję tlenku azotu umożliwiając lepsze ukrwienie komórek mięśniowych, co wiąże się z ich skuteczniejszym natlenieniem i odżywieniem.
Szczególnie wartościowe substancje odżywcze znajdują się w pestkach arbuza. Składaj się one w 30% z białka oraz w 50% z tłuszczu, które są zdrowymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Ponadto pestki zawierają aminokwas l-arginina (podobne działanie jak cytrulina) oraz wiele przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wiec jeśli do tej pory pozbywałeś się pestek arbuza to najwyższy czas przestać to robić.